Pi(è)ce

NEWS!!!!
Sense categoria

SARA OJANGUREN

SARA OJANGUREN

Arquitecta i ballarina

Llicenciada en Arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid (ETSAM).

Des del 2014 dirigeix el despatx d’arquitectura i disseny CiOestudio en col·laboració amb l’arquitecte Javier Pérez Contonente. Desenvolupa la seva carrera professional com a dissenyadora i creadora des d’una perspectiva multidisciplinària, amb projectes en els àmbits de l’arquitectura, l’escenografia, el disseny interior d’espais, objectes, i la creació escènica en relació amb la dansa.

 

Es forma en arquitectura, dansa i música, a Oviedo, Madrid i Barcelona.

Estudia música en els instruments de piano i guitarra en el Conservatori Superior de Música “Eduardo Martínez Torner” d’Oviedo, i a Madrid realitza els seus estudis d’arquitectura que compagina amb la seva formació en dansa contemporània de la mà de la coreògrafa i ballarina Elena Córdoba.

Durant els seus estudis en la ETSAM rep el Premi d’Urbanisme Emilio Larrodera i és Becada en el Departament d’Urbanisme on desenvolupa les seves pràctiques dirigides pel Catedràtic Julio Pozueta. En 2006 finalitza els seus estudis i es trasllada a Barcelona on desenvoluparà la seva carrera professional.

 

Des de 2008 col·labora estretament amb la directora, coreògrafa i ballarina Constança Brnčić en nombrosos projectes entre els quals cal destacar: Oi Néoi (2019) coproducció Festival Grec 2019, What is the Word (2014/17) Festival Grec 2017, el concert infantil Planeta Clarinet L’Auditori de Barcelona (2016), Moving objects (2016), L’Exercici de la força (2012/14) coproducció Ateneu de Nou Barris, Que travessa _ la llum està redoblada a la nit (Barcelona–Argentina 2011) i Dóna embarassada amb full en blanc (Barcelona 2010).

 

En l’àmbit del disseny d’espais escènics, i en col·laboració amb l’escenògraf Pablo Huerres, participa en l’obra teatral Victoria Falls de Sandra Simó(2013) Festival Grec 2013, i en diferents projectes dirigits per Louis Desiré per a les òperes: Macbeth (Bilbao 2010), Rigoletto (Orange 2011), Carmen (Seül 2012), Alcina (Copenhaguen 2015).

 

Com arquitecta ha desenvolupat projectes a Espanya, França i Alemanya. Cal destacar el projecte de reforma integral de l’antiga Estació d’autobusos El Carboner per a pàrquing públic (Oviedo, 2014) finalista en els XXIII Premis Astúries d’Arquitectura del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Astúries (2016) i catalogat per la Fundació Arquia entre les millors obres espanyoles 2014-2015; el projecte residencial Haus Gräter (Heidelberg, 2016) en col·laboració amb l’estudi local Architekturbüro Burkhardt; i els projectes de reforma integral dels hotels Medi Argia (Sant Sebastià 2019) i Ibaia et arramak (Sant Sebastià 2017) en col·laboració amb Openhouse Studio.

 

Entre 2014 i 2017 col·labora estretament amb l’estudi d’arquitectura francès Apache architectes, especialitzat en arquitectura sostenible i construcció en fusta. Destaquen els projectes: Seu Social DUCIAS-SIVOM Narbonne Rural (2015) guardonat amb el primer premi “Laureat prix construction bois environnement 2015”, l’edifici residencial Résidence Intergénérationnelle (Canohès 2016) guardonat amb el segon premi “Prix national construction bois 2016” i el centre d’empreses Pépinière et hôtel d’entreprises (Prada de Conflent 2016) guardonat amb el segon premi “Prix national construction bois 2017”.

 

Entre els anys 2015 i 2019 dirigeix múltiples projectes dins de l’àmbit del disseny interior comercial, en col·laboració amb l’Agència barcelonina Lateral Thinking, per a reconegudes marques nacionals i internacionals com a Desigual, Camper, Bershka, Aw Lab, Nike i Hurley, entre altres.

 

Dins del treball desenvolupat des de CiOestudio adquireix una important rellevància pel seu caràcter experimental i innovador, el treballat de disseny d’objectes ceràmics per a la seva producció mitjançant impressió 3D en col·laboració amb la plataforma “open source” JetClay, i el disseny de mobiliari dins de l’àmbit de la fabricació digital i la seva producció mitjançant Cad Cam.

 

La seva experiència com a ballarina i el seu treball de creació i docència en aquest àmbit han jugat un paper fonamental en la seva carrera. En 2008 presenta la peça escènica La ciutat sense cossos (Barcelona 2008) que dirigeix i interpreta en el Festival “In-diferent” juntament amb el músic improvisador Julio Camarena. Entre els anys 2009 i 2015 imparteix tallers de recerca i creació sobre el tema “Ballar aquest cos” en el Centre Cívic de la Barceloneta, Centre Cultural La Bòbila i Centre Sant Pere Apóstol de Barcelona. D’aquests processos sorgeixen les peces escèniques: Cero (2009), Paisatges d’hivern (2010) i Les danses de la realitat presentada en el festival Per Amor a l’ Hart a L’Hospitalet de Llobregat (2015).

 

Actualment co dirigeix el projecte audiovisual Living Rodas al costat del director de fotografia Manuel Toro i l’arquitecte Javier Pérez Contonente on es reflexiona, a partir d’un dels seus dissenys arquitectònics (Casa Rodas, Madrid 2020) sobre l’habitatge com a entorn flexible, adaptable i progressiu des d’una mirada poètic-domèstic.